2010

 

Ruggiero Leoncavallo: Pajatso 20.1.2010

kapellimestari

Atso Almila

ohjaaja

Maarit Pyökäri

lavastaja

Kari Junnikkala

puvustaja

Erika Turunen

valosuunnittelija

Harri Peltonen

Canio/Pajatso

Pekka Kuivalainen

Nedda/Columbina

Sirkka Parviainen

Tonio/Taddeo

Jukka Romu

Beppe/Harlekiini

Risto Saarman

Silvio, maalainen

Arto Hosio

orkesteri

Sinfonia Lahti

kuoro

Lahden Oopperakuoro

Solistit

Sirkka Parviainen, Nedda

--------------------------------------------------------- 

 

 Pekka Kuivalainen, Canio

 

Pekka Kuivalainen syntyi Savonlinnassa 11.9.1966. Hän valmistui peruskoulunopettajaksi ja toimi opettajana vuoteen 1997, jolloin hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan solistiselle osastolle.
Kuivalainen on opiskellut mm. Jorma Elorinteen ja prof. Seppo Ruohosen oppilaana.
Taiteilja on esiintynyt lukuisissa tenoritehtävissä suomalaisissa alueoopperoissa mm. Helsingissä, Lahdessa ja Turussa.

Pekka Kuivalaisen merkittävimpiä rooleja ovat olleet mm. Lenski, Tšaikovskin
Eugen Onegin –oopperassa ja Nemorino, Donizettin Lemmenjuoma -oopperassa.

 

 

Jukka Romu , Tonio

 

Jukka Romu opiskeli Sibelius- Akatemian solistisella osastolla sekä oopperastudiossa vuosina 1983-87. Jatko-opintoja hän suoritti Italiassa. Säännölliset solistivierailut Suomen kansallisoopperassa alkoivat vuonna 1987 ja Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1989.

Taiteilija on esiintynyt säännöllisesti myös Suomalaisen Kamarioopperan tuotannoissa ja mm.Turun kaupunginteatterissa sekä maakuntaoopperoiden produktioissa. 

Tulevalla kaudella 2009-10  Jukka Romu esiintyy Suomen Kansallisoopperan Figaron häissä ja Iloisessa leskessä. Porin teatterissa Romu esiintyy Nootti-näytelmän (Kun Kekkonen palmuun kiipes) Hruštšovin roolissa sekä Lahden kaupunginteatterin Pajatso-oopperan Tonion roolissa. 

Jukka Romun uran tärkeimmät roolitehtävät ovat Sevillan parturin (Rossini) Don Bartolo, josta hän on tehnyt 6 eri ohjausversiota, Lemmenjuoman (Donizetti) Dulcamara, Rigoletton (Verdi) nimirooli,  Cavalleria rusticanan (Mascagni)Alfio ja Boris Godunov (Musorgski)Varlaam jne…

Romu on ollut mukana 14 oopperakantaesityksessä. 

Jukka Romun merkittävimpiä  tallenteita ovat mm. Eino-Juhani Rautavaara Auringontalo ( Ondine) CD taltiointi,  Mikko Franckin johdolla, Jaakko Kuusiston Koirien Kalevala (Ondine) lastenoopperan DVD taltiointi Jaakko Kuusiston johdolla sekä Jukka Linkolan Hui kauhistus (Ondine) lastenoopperan DVD taltiointi säveltäjän johdolla.

 

Arto Hosio, Silvio

 

Arto Hosio lauloi Cantores Minores poikakuorossa vuoteen 1990. Hän opiskeli
Sibelius-Akatemian solistisella osastolla laulua 1992-1996. 1996 Arto Hosio siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutukseen, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2000. 2006 Arto Hosio kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan kuoroon. Arto Hosio on laulanut solistirooleissa Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Suomen alueoopperoissa.

 

 

Risto Saarmann, Beppe

 

Lyyrinen tenori Risto Saarman on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan 1979-99. Hän on laulanut 60 oopperaroolia. Oopperatyön lisäksi hän on esiintynyt kirkkoteosten ja operettikonserttien solistina sekä omin lied-konsertein Hangosta Enontekiöön.  
Risto Saarman on laulanut kaikkien Suomen ammattisinfoniaorkestereiden solistina sekä useilla musiikkijuhlilla, kuten Savonlinnan Oopperajuhlilla, Joensuun Laulujuhlilla, Kangasniemen ja Joroisten Musiikkipäivillä, Porvoon Suvisoitossa jne. Hän on esiintynyt myös ulkomailla: Ruotsi (Tukholman kunink. ooppera), Norja (Oslon kunink.ooppera),  Tanska (Kööpenhamina Tivoli-kons.sali), Hollanti ( Amsterdamim ja Utrechtin ooppera), Ranska (Aix-en-Provencen oopperafestivaali, Lyonin ooppera), Saksa (Kölnin ja Aachenin mus.korkeakoulu), Englanti (Lontoo Royal Music Festival Hall), Itävalta (Innsbruck-konserttisali, Salzburg-Mozartteum, Wien- ORF-konserttisali), Eesti (Tallinna konserttisali).
Risto Saarman on tehnyt n. 100 nauhoitusta Suomen Yleisradioon: oopperaa, kirkkoteoksia, kotimaista ja ulkomaista laululyriikkaa, hengellisiä lauluja ja operettimusiikkia. Hän on levyttänyt myös Wienin ja Tanskan radion sinfoniaorkestereiden kanssa. Vuodesta 1996 lähtien hän on toiminut Lahden Konservatorion yksinlaulun lehtorina.

Tulevia  tapahtumia