2010

 

Pietro Mascagni: Cavalleria rusticana 20.1.2010

kapellimestari

Atso Almila

ohjaaja

Maarit Pyökäri

lavastaja

Kari Junnikkala

puvustaja

Erika Turunen

valosuunnittelija

Harri Peltonen

Santuzza, maalaistyttö

Jaana Mäntynen, Satu Jaatinen

Turiddu, maanviljelijä

Olavi Suominen

Mamma Lucia, Turiddun äiti

Margit Westerlund

Alfio, ajuri

Heikki Aalto

Lola, Alfion vaimo

Satu Jaatinen, Heli Huuki

orkesteri

Sinfonia Lahti

kuoro

Lahden Oopperakuoro

Solistit

Jaana Mäntynen, Santuzza (20.1, 22.1, 23.1, 26.1, 27.1, 30.1, 3.2)

 

Jaana Mäntynen, sopraano, on suorittanut lauludiplomin, oopperalaulajan ja musiikin maisterin tutkinnot sekä pitänyt ensikonserttinsa Sibelius-Akatemiassa. Kilpailumenestystä hänellä on ollut
Timo Mustakallio-laulukilpailussa (Eero Rantala-palkinto), Lappeenrannan laulukilpailussa (finalisti) sekä Cardiffin laulukilpailussa (semifinalisti). Mäntynen on opiskellut draamaa ja näyttelijäntyötä mm. Teatterikorkeakoulussa. Lisäksi hän on tehnyt modernin ja jazz-tanssin, klassisen baletin ja stepin opintoja. Hän on tehnyt oopperarooleja suomalaisissa alueoopperoissa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Suomen Kansallisoopperassa mm. Anna (Verdi:Nabucco), Raili (Kuusisto:Gabriel, tule takaisin), Constance (Sallinen:Palatsi), Angelica (Puccini:Suor Angelica), Gutrune(cover) (Wagner:Götterdämmerung) sekä Tatjana (Tšaikovski
: Jevgeni Onegin). Mäntynen on esiintynyt useiden suomalaisten orkesterien solistina ja lied-laulajana ja konsertoinut myös. mm. Pariisissa, Pietarissa, Washingtonissa, Lontoossa ja Kaukoidässä.
Hän on myös tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle pianisti Ilkka Paanasen kanssa, toiminut laulunopettajana sekä yksityisesti että tuntiopettajana eri laitoksissasekä esiintynyt myös näyttelijänä ja tanssijana; mm. Helsingin kaupunginteatterin Kaunotar ja Hirviö-musikaalin Madame Kaappi.

 

Satu Jaatinen, Santuzza (19.1, 29.1, 6.2),

                            Lola (20.1, 22.1, 23.1, 26.1, 27.1, 30.1, 3.2)

Dramaattinen sopraano Satu Jaatinen aloitti lauluopintonsa 1995 Päijät-Hämeen Konservatoriossa ensin Maarit Granqvistin ja sitten Risto Saarmanin johdolla. Helsingin Konservatoriossa hän opiskeli ammatillisella toisella asteella 1999-2003 pääaineena laulu, opettajanaan Anitta Ranta. Vuodesta 2004 hän on opiskellut Sirkka Parviaisen johdolla Lahden AMK:ssa ja myöhemmin myös Helsingin AMK:ssa (Metropolia). Keväällä 2009 Satu suoritti laulun päättöresitaalin (B-kurssi) parhain arvosanoin. Kevääseen 2009 asti hän lauloi dramaattisen mezzosopraanon materiaalia. Syksyllä 2009 hän täydentää opintojaan Wienissä (Universität für Musik und darstellende Kunst, professori Franz Lukasovsky).


Satu on osallistunut aktiivisesti Lahden Oopperan toimintaan. Lisäksi hän on tehnyt useita rooleja ammattikorkeakoulujen produktioissa sekä vierailevana taiteilijana mm. Orfeus (Gluck: Orfeus ja Euridice), Vana-Kai (Pylkkänen: Batsheba Saarenmaalla). Keväällä 2009 hän esiintyi  Philip Glassin teoksessa Madrigal opera, josta tehtiin myös levytys (Ooppera Skaalan tuotanto). Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa hän on laulanut vuodesta 2001, sekä Kansallisoopperan lisäkuorossa vuodesta 2008. Hän toimii myös laulunopettajana.  Joulukuussa 2009 hän esiintyy Wienissä Saint-Saensin Jouluoratorion solistina.

Satu on esiintynyt useiden kirkkoteoksien solistina (mm. Rossini: Stabat mater, Verdi: Requiem). Hän on esiintynyt myös Lahden Operettifestivaaleilla Sibeliustalossa syksyllä 2005 sekä Sinfonia Lahden ja Lahden Oopperakuoron solistina syksyllä 2008. Pianisti Jouni Suntion kanssa hän on konsertoinut säännöllisesti vuodesta 2005 lähtien.

Satu palkittiin erikoispalkinnolla Lappeenrannan laulukilpailussa tammikuussa 2006.

 

 

Olavi Suominen, Turiddu

 

Tenori Olavi Suominen on opiskellut ensin Keski-Suomen Konservatoriossa 1984-1990 pääaineenaan viulu, ja myöhemmin Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa 1993-1998 pääaineenaan viulu ja sivuaineena laulu. 

Hän jatkoi lauluopintoja yksityisesti Juho Nisulan ohjauksessa, jonka jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Helsingin Konservatorioon 2002-2005. 

Suomisen laulunopettajina on Juho Nisulan lisäksi toiminut Hannu Ilmolahti. Nykyään laulaja opiskelee Ritva Laamasen johdolla. Hän on myös osallistunut Pietro Ballon ja Mario Malagninin mestarikursseille. 

Olavi Suomisen rooleihin kuuluvat mm. Nouradin Christoph Willibald Gluckin oopperassa Le cadi dupé, Flute Benjamin Brittenin oopperassa Kesäyön Unelma, Fogelsang W.A.Mozartin oopperassa Teatterinjohtaja, sekä Don Basilion ja Don Curzion roolit, Mozartin Figaron häät oopperassa jotka hän esitti Kokkolan oopperassa kesällä 2006 ja 2007. Suominen on laulanut Kokkolan oopperassa myös Lepakko-operetin Alfredin roolin. Kesällä 2009 hän lauloi Lohjan Tenoripäivillä Tosca -oopperan Cavaradossin roolin.

Kaudella 2007 Suominen lauloi Suomen Kansallisoopperassa Banérin roolin Fredrik Paciuksen Kung Karls jakt oopperassa sekä esilaulajan Pjotr Tšaikovski oopperassa Eugen Onegin. Hänellä on takanaan myös lukuisia esiintymisiä oratorio- ja passiosolistina, kamarimuusikkona, lauluyhtyeen jäsenenä ja sooloartistina ympäri Suomen. 

Olavi Suominen on esiintynyt mm. Sakari Oramon johdolla ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina Juha Kankaan johdolla. 

Olavi Suominen voitti Jyväskylän tenorikilpailun helmikuussa 2009 ja aiemmin hän on voittanut myös Lohjan tenorikilpailun 2008. Lisäksi taiteilijalla on lukuisia tunnustuspalkintoja muista laulukilpailuista.

 

Heikki Aalto, Alfio

 

Bassobaritoni Heikki Aalto on opiskellut laulua Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Lisäksi hän on opiskellut yksityisesti Jorma Hynnisen, Juha Uusitalon ja Jukka Rasilaisen johdolla. Nykyiset opettajat ovat Kai Valtonen ja Jaakko Ryhänen. 

Hän on ollut kiinnitettynä Savonlinnan Oopperajuhlakuoroon 2003-2006 ja Suomen Kansallisoopperan kuoroon 2007-2008. Solistivierailuja hänellä on ollut mm. Kouvolan ja Lahden oopperoissa, sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla 2007. 

Suomen Kansallisoopperassa näytäntökausina 2007-09 Heikki Aalto on laulanut seuraavat roolit: Iloisen lesken Bogdanovits (Lehár), Madama Butterflyn Officiale, La Bohémen Alcindoro, Boris Godunovin Nikititsh ja Pohjalaisten Karjanmaan Köysti. Kaudella 2009-10 Heikki Aalto esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Andrea Chérier -oopperan Mathieun roolissa.

Muita tehtyjä rooleja ovat mm. Taikahuilun Papageno (Mozart), Don Giovannin Leporello (Mozart), Lemmenjuoman Dulcamara (Donizetti), Naamiohuvien Samuel (Verdi), Macbethin Lääkäri (Verdi), Carmenin Zuniga (Bizet), Gianni Schicchin Simone (Puccini), La Bohèmen Alcindoro (Puccini) ja Don Carlosin Munkki (G. Verdi). 

Lisäksi hän on esiintynyt oratorio- ja kirkkoteosten solistina, mm. Dvorakin D-duuri messussa, Bachin h-mollimessussa ja Mozartin Requiemissa. 

Heikki Aalto voitti Heinolan laulukilpailun 2004.

 

 

Heli Huuki, Lola (19.1, 29.1, 6.2)

 

Sopraano Heli Huuki (s.1984) aloitti lauluopintonsa v. 2001 Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Vuodesta 2006 lähtien hän on opiskellut Lahden ammattikorkeakoulussa laulupedagogilinjalla opettajanaan Sirkka Parviainen. Lukuvuonna 2009-2010 Heli täydentää opintojaan Wienin musiikkikorkeakoulussa professori Franz Lukasovskyn johdolla.

Heli on esittänyt oopperarooleja Lahden ammattikorkeakoulun oopperaproduktioissa mm. Belinda (Dido & Aeneas), Maestra della novizie ja Suor Cercatrice (Suor Angelica), sekä  Riinan rooli Lahden Pienen Oopperan produktiossa (Pylkkänen: Batsheba Saarenmaalla).  Heli on laulanut Savonlinnan oopperajuhlakuorossa vuodesta 2006 lähtien. Vuonna 2009 Heli oli mukana Kangasniemen laulukilpailuissa.

 

Margit Westerlund, Mamma Lucia 

Margit Westerlund opiskeli yksinlaulua Sibelius-Akatemiassa Anita Välkin johdolla. Lauludiplomin hän suoritti 1984; ensikonsertin hän antoi 1986.

Timo Mustakallion kilpailun voitto tuli heinäkuussa 1985.

Vaasan oopperassa Margit Westerlund debytoi 1988; Suomen Kansallisoopperassa hän on vierailijana vuodesta 2005.

Margit Westerlund on hakenut lisäoppia mm. Birgit Nilsonin, Gladys Kuchtan, Jeffrey Goldbergin ja Irina Gavrilovicin mestarikursseilta. Merkittäviä roolitöitä ovat olleet mm. Jevgeni Onegin-oopperan Filipjevna, Mme Butterflyn Suzuki ja Madetojan Pohjalaisia-oopperan Kaisa.

Margit Westerlund on osallistunut Egil Hovlandin oratorion "Du såg mig" levytykseen keväällä 2001. Oman soololevyn "Med dig" hän teki yhdessä pianisti Collin Hansenin kanssa 2005. 

(CV ja kuva sivulta klassinen.fi)

Tulevia  tapahtumia